Zwitserland

Zwitserland

Zwitserland bevindt zich in Europa. Het land wordt in het Engels ook wel Switzerland genoemd, in het Duits die Schweiz en in het Frans la Suitsse. Het grenst aan de landen Frankrijk, Oostenrijk, Liechtenstein, Duitsland en Italië. Bern is de hoofdstad van Zwitserland. Zwitserland is een prachtig land met een schone lucht en prachtige natuur. Het landschap is bergachtig. Er zijn zowel dorpen als steden te vinden. Enkele grote steden in Zwitserland zijn: Genève, Bazel, Luzern, Lugano, Laussanne en Zürich.

Het berglandschap van Zwitserland, ook wel de Alpen genoemd, is kenmerkend voor het land en het staat erom bekend. Vele mensen trekken jaarlijks naar Zwitserland toe om er te genieten van heerlijke wandelingen of van de wintersport. De meren van Zwitserland, waaronder het Bodenmeer en het Meer van Genève zijn prachtig om te aanschouwen. Ben je een echte wintersporter? Dan is Zwitserland een paradijs voor jou op het gebied van wintersporten zoals skiën, rodelen, schansspringen, ijshockey en curling. Met ruim 200 wintersportgebieden met pistes moet je hier dan een keer zijn geweest. Ook voor mensen die niets hebben met de wintersport kunnen hier hun hart ophalen in de prachtige natuurgebieden. Het land staat naast het prachtige landschap ook bekend om de Zwitserse horloges en zakmessen, kaasfondue en natuurlijk chocolade.

Praktische informatie over Zwitserland

Zwitserland staat ook wel bekend met de officiële naam: Zwitserse Bondsstaat. Het land bevindt zich in het continent Europa en heeft een oppervlakte van ruim 41.284 km2. De hoofdstad van Zwitserland is Bern, een van de grootste steden van het land. Met de landcode CH of CHE kan het internationaal worden aangeduid. Terwijl de landoppervlakte best groot is, wonen er vrij weinig inwoners in Zwitserland, als je het vergelijkt met het inwoneraantal van Nederland. In Zwitserland wonen namelijk ruim 8.000.000 inwoners volgens de metingen die zijn verricht in het jaar 2012. Zwitserland is een Direct Democratische Federale Republiek. Het hoogste punt van Zwitserland is de Dufourspitze. Met een top die tot 4.634 meter de hoogte in reikt, stijgt het uit boven de rest van het land. De afstand tussen Amsterdam en Bern is 632 kilometer. Met het vliegtuig leg je deze afstand in ruim 1 uur en 20 minuten af.

Reizen

Op dit moment geldt er geen waarschuwingen voor het reizen naar Zwitserland. Dit houdt in dat het veilig is om naar het land toe te reizen. Dit reisadvies wordt gegeven op basis van recente gebeurtenissen in het land. Het is aan te raden dat je altijd het actuele reisadvies opvraagt voor je naar een land toe reist.

Toerisme

Zwitserland is een populair land voor toeristen. Je kunt er niet genieten van zon, zee en strand, maar wel van prachtige natuurgebieden en de rust waar je naar verlangd na een periode hard werken, naar school gaan of om te ontsnappen uit de dagelijkse sleur. Deze rust zul je dan prima kunnen vinden in Zwitserland tijdens een vakantie.

Zwitserland is er niet alleen voor geschikt om zoek te gaan naar de rust, maar ook om er mee te doen aan leuke activiteiten, excursies en stedentrips. Vele reisorganisaties bieden deze activiteiten aan. Het is aan te bevelen deze activiteiten altijd van tevoren te regelen zodat je achteraf, tijdens de vakantie hier geen omkijken meer naar hebt. In sommige gevallen zijn sommige activiteiten enkel vooraf te reserveren om te voorkomen dat je op de plaats van bestemming in de wachtrij wordt gezet.

Bij de reisorganisaties is het vaak mogelijk om goedkope vliegtickets te boeken. Door te vliegen naar Zwitserland, ben je snel op de plaats van bestemming en kan je vakantie gaan beginnen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het vervoer als je eenmaal bent aangekomen op het vliegveld. Hier staan verschillende taxi’s die je kunnen rijden naar de plaats van bestemming. Om het jezelf helemaal makkelijk te maken, is het natuurlijk ook leuk om vanuit Nederland naar Zwitserland met de auto te rijden. Tijdens deze roadtrip zie je plaatsen en landschappen die je anders niet zou zien. Je geniet hierdoor optimaal van je vakantie en bent mobiel op de plaats van bestemming.

Het weer in Zwitserland

Door de ligging van het land, heeft Zwitserland grotendeels een hooggebergteklimaat. Tijdens de zomermaanden kun je er genieten van temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Deze temperaturen gelden dan voor de lager liggende gebieden. De gebieden die hoger liggen (boven de 1800 meter), hebben temperaturen die rond de 10 graden liggen.

De taal in Zwitserland

Er worden aardig wat talen gesproken in Zwitserland. Hoofdzakelijk wordt er Duits (Zwitserduits) gesproken. Daarnaast wordt er ook Italiaans, Frans en Reto-Romaans gesproken. Deze talen zijn de officiële talen van Zwitserland. Daarnaast kun je er ook talen zoals Albanees, Engels, Spaans, Portugees en Servokroatisch horen spreken.

Praktische informatie voor het reizen naar Zwitserland

Je hebt genoeg aan een geldige identiteitskaart of paspoort als je naar Zwitserland reist. Een visum is niet nodig. In de maanden mei, juni en september kun je het beste reizen naar Zwitserland, omdat je hiermee de koude winterperiode vermijd en niet met het massatoerisme te maken krijgt. Tot slot is het niet noodzakelijk dat je speciale vaccinaties haalt voor je naar het land reist. Het kraanwater is in het land ook gewoon te drinken.

Verblijven in Zwitserland

In Zwitserland kun je verblijven in een van de luxe hotels in de steden of dorpen, maar is het slapen in een herberg misschien ook een keer leuk om te doen. Nederlandse vakantieparken zoals Landal Greenparks hebben er ook resorts waar je heerlijk kunt verblijven.

Geld en betalen in Zwitserland

In Zwitserland kun je niet terecht met de Euro. In het land wordt namelijk betaald met de Zwitserse Frank. Je kunt 1 Zwitserse Frank vergelijken met ongeveer 89 Euro cent. Net zoals in Nederland, kan je in Zwitserland gewoon pinnen. In sommige winkels is het ook gewoon mogelijk om contant te behalen. Voor je naar Zwitserland vertrekt, is het handig dat je ook je geldzaken goed op orde hebt. Zo kun je eenvoudig en snel Zwitserse Franken bestellingen via GWX Travelex. Je betaalt dan geen provisiekosten.

Eenmaal in Zwitserland aangekomen, zal je merken dat het leven er erg duur is. Als je de prijzen in Zwitserland vergelijkt met die van Nederland, komt het erop neer dat je ongeveer 76 procent duurder uit bent. Neem bijvoorbeeld een gezellig avondje uit eten in een restaurant waar je ruim 52 procent duurder uit bent. Voor levensmiddelen betaal je 129 procent meer dan in Nederland en voor het openbaar vervoer betaal je 6 procent meer. De prijzen kunnen wel afwijken in het hoogseizoen.

In Zwitserland is het niet gebruikelijk dat men er fooi geeft. Fooi is namelijk al verrekend in de prijs.

Tijd

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Zwitserland. Dit komt omdat de zomertijd met Nederland gelijk staat met de zomertijd van Zwitserland.

Verkeer

In Zwitserland gelden natuurlijk ook verkeersregels waaraan je je moet houden. Het is daarom wijs om je altijd even in te lezen op de website van de ANWB zodat je op de hoogte bent van de geldende verkeersregels en verschillen met de regels die van toepassing zijn op het verkeer in Nederland. In Zwitserland rijd je ook aan de rechterkant van de weg. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig voor het besturen van een motorvoertuig. Waar je wel aan moet denken is dat er een tol vignet vereist is als je op de autosnelwegen in Zwitserland wilt rijden. Dit vignet geld voor zowel motoren als auto’s en aanhangwagens. De aanhangwagens mogen maximaal 3500 kilo wegen. Je kunt ervoor kiezen om een vignet aan de grens van Zwitserland te kopen, maar dan ben je duurder uit dan wanneer je deze koopt via de ANWB.

Media

Het laatste nieuws over Zwitserland kan je vinden op het internet en net zoals in Nederland in de kranten. Alle websites afkomstig uit Zwitserland eindigen op .ch.

Elektriciteit

Vergeet niet om een reisstekker mee te brengen als je naar Zwitserland gaat. In sommige gevallen heb je deze namelijk nodig omdat de stekkers en stopcontacten niet overeenkomen met die uit Nederland.

Nood?

Het is een vervelende situatie als je in het buitenland bent voor vakantie en er een noodsituatie ontstaat. Het is dan belangrijk dat je weet waar je terecht kunt om hulp te vragen. Ben je in nood? Bel dan met:

– Politie: 112

– Brandweer: 112

– Ambulance: 112

Feesten en vakanties

Op 1 augustus valt de nationale feestdag. Alle overige vakanties en vrije dagen zijn in te zien in de schoolgidsen.

Meningen over Zwitserland

Jaarlijks trekken er vele mensen naar het prachtige Zwitserland. Vele reisverhalen worden dan ook gedeeld op sites zoals TripAdvisor en Zoover. Deze sites helpen je met het goed voorbereiden van je eigen reis. Door de reisverhalen te lezen, weet je waar je aan toe bent en wat je kan verwachten van het land. Je kunt hier reisverslagen lezen, maar ook recensies over de hotels, de horeca en de bezienswaardigheden. Op een website zoals Waarbenjij.nu is het zelfs mogelijk om een eigen reisblog bij te houden.

Natuurgebieden en bezienswaardigheden

De natuur van Zwitserland is ongekend mooi. Bekende natuurgebieden die je echt een keer in je leven moet hebben bezocht zijn bijvoorbeeld Wallis, de Berner Alpen en Uri. Naast de natuur zijn er ook prachtige bezienswaardigheden te vinden in Zwitserland die echt de moeite waard zijn om te bezoeken. Neem bijvoorbeeld het Kasteel van Chillon of de Pilatus. Je kijkt je ogen uit zodra je in Zwitserland bent.

Douane

In Zwitserland heb je natuurlijk ook te maken met douaneregels. Deze regels kun je inzien op de website van IATA. Lees welke producten je in welke hoeveelheden mag meenemen naar en vanuit Zwitserland. Door je hieraan te houden, voorkom je dat je aangifte moet doen bij de douane.

Wetgeving

In Zwitserland heb je natuurlijk ook te maken met de wetten en de regels. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om alcohol te kopen als je jonger bent dan 18 jaar. In sommige cantons wordt er wel bier en wijn verkocht vanaf 16 jaar. In openbare gelegenheden mag er niet gerookt worden en homoseksualiteit is toegestaan. Sigaretten en ander tabak mogen worden gekocht vanaf 16 jaar, maar ook hier is er een verschil in leeftijd per canton. In sommige cantons mag je tabak pas kopen vanaf 18 jaar.

Weetjes over Zwitserland

Wist je dat…

– Het landschap van Zwitserland voor 70 procent uit bergen bestaat? Dit maakt het land zo’n plaatje om te aanschouwen!

– Zowel FIFA en UEFA het hoofdkantoor in Zwitserland heeft?

– Als er een nucleaire oorlog uitbreekt, Zwitserland hier helemaal klaar voor is? Het land heeft namelijk bunkers gebouwd waar 100 procent van de bevolking in past.

– Je het duurste bakje koffie ter wereld in Zürich kan kopen? Zwitserland is een duur land. Zelfs als je er koffie wilt kopen. Een bakje koffie in Zürich kost omgerekend €3.65.

– Je in Zwitserland niet maar één cavia mag hebben? De cavia is een sociaal dier en daarom moet je er minstens twee hebben. Er is zelfs een wet in Zwitserland die stelt dat cavia’s minimaal in tweetallen moeten leven.

– Er in Bern een standbeeld staat van een man die een zak met baby’s eet? Waarom dit standbeeld er staat, weet niemand. Het beeld is ruim 500 jaar oud en de betekenis ervan is een raadsel.

– Je de langste tunnel van de wereld in Zwitserland kan vinden? De tunnel bevindt zich in de Zwitserse Alpen en wordt de Gotthard tunnel genoemd. Deze tunnel is ruim 57 kilometer lang en gaat 2.3 kilometer diep onder de Zwitserse Alpen door.

– Ze in Zwitserland heel punctueel zijn? Als je iemand uitnodigt om 10 uur, dan moet je er echt voor zorgen dat je ongeveer vijf minuten van tevoren al klaar bent, want reken maar dat je bezoek om 10 uur al voor de deur staat! Deze punctualiteit is ook te merken in het openbaar vervoer. Waar je in Nederland nog wel eens gewend bent om lang te moeten wachten op de bus omdat deze nog vijf straten verder staat, of waar je merkt dat je bus eerder is vertrokken, zal je dit in Zwitserland niet overkomen. Staat er dat de bus om 10 uur vertrekt van de halte? Dan zal dit ook echt zo zijn en geen minuut later (of vroeger)!