Slovenië

Slovenië

Slovenië is een land dat in Europa ligt. Het land grenst aan Italië, Hongarije, Oostenrijk en Kroatië. Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië. Naast heel wat kleine dorpen, ken Slovenië ook zeer grote steden, waaronder Kranj, Celje, Maribor en Koper. Slovenië is een land dat bekend staat om de vele kasten in het land en de verschillende bergketens. In het Noorden liggen de mooie Kamnische Alpen en de Karawanken. In het Noordwesten liggen de Julische Alpen. Hier ligt tevens het hoogste punt van het land, namelijk de Triglav. Dit punt is 2864 meter hoog. Het grootste en misschien wel het populairste meer van het land bevindt zich ook hier en dit is het meer van Bohinj. Dit meer is ruim 25 km2 groot. Mensen in Slovenië zijn er dol op om in de bergen te wandelen. Niet alleen de bewoners van het land doen dit graag, maar ook de toeristen komen graag naar Slovenië toe om door de bergen te wandelen. Ook voor boswandelingen kun je goed in het land terecht, aangezien bijna de helft van het land bebost is. De wandelingen die je er kunt maken zijn ook echt avontuurlijk. Want naast de wandelingen die je kunt maken in de bergen, is het ook erg leuk om de nationale parken te bezoeken en de grotten. Slovenië heeft ook havensteden. De bekendste havensteden zijn Piran en Koper. Het land staat ook bekend om de cider en de wijn.

Praktische informatie over Slovenië

Slovenië staat met de officiële naam bekend als de Republiek Slovenië. Het land ligt in Europa en heeft een oppervlakte van ongeveer 20.256 km2. De hoofdstad van Slovenië is de stad Ljubljana. Het land wordt internationaal aangegeven met de landcodes SL en SVN. In 2017 stond het inwoneraantal op ongeveer 2,1 miljoen inwoners. Slovenië is een republiek en het hoogste punt van het land is de Triglav. Met de hoogte van rond de 2.864 meter steekt dit punt boven het land uit. Als je van Amsterdam naar Ljubjana reist, leg je ongeveer 988 kilometer af. Hier doe je met het vliegtuig ongeveer 1 uur en 45 minuten over.

Reizen

Op dit moment gelden er geen bijzondere veiligheidsrisico’s in het land. Dit wil zeggen dat je veilig naar Slovenië kunt reizen. Het is wel aan te raden om altijd het actuele reisadvies in de gaten te houden. Dit kun je doen op deze website .

Toerisme

Omdat vele toeristen op zoek zijn naar rust en het genieten van de natuur, reizen vele mensen jaarlijks af naar Slovenië. Reisorganisaties focussen zich dan ook vaak op de natuurgebieden als het gaat om het aanbod voor toeristen. Ook voor mensen die op zoek naar een leuke excursie of activiteiten zijn in Slovenië aan het juiste adres. Het aanbod aan activiteiten is hier namelijk erg uitgebreid en dit maakt het land een populaire bestemming voor toeristen. De vliegtickets naar Slovenië zijn vaak goedkoop en daarnaast kun je ook profiteren van vele extra’s. Autohuur is bijvoorbeeld ook een goed idee. Hiermee huur je een auto voor een goedkope prijs en ben je mobiel op de plaats van bestemming. Hierdoor is het makkelijker om van plaats naar plaats te reizen en zoveel mogelijk van het land te zien. In Slovenië kun je verblijven in één van de hotels in de steden of dorpen. Als je afhankelijk bent van een budget en je hierdoor zo goedkoop mogelijk wilt reizen, dan is het ook vaak mogelijk om te logeren in een hostel of herberg. Door je vliegtickets, accommodatie en autohuur met elkaar te combineren, profiteer je van een goedkopere prijs dan wanneer je deze drie zaken los moet regelen. In verschillende boekenwinkels kun je leuke wandelkaarten of fietskaarten kopen waarmee je verschillende routes in het land af kunt leggen. Zo profiteer je het meeste van je bezoek aan Slovenië.

Het weer in Slovenië

Aan de kust van Slovenië kan je genieten van een mediterraan klimaat. In het binnenland is er een landklimaat. De temperaturen liggen in het land rond de 0 tot 10 graden in de wintermaanden en in de zomermaanden tussen de 20 en 25 graden. Het actuele weerbericht van Slovenië kan je online opzoeken via bijvoorbeeld deze website .

De taal in Slovenië

Sloveens is de officiële taal in Slovenië. Ook de talen Hongaars en Italiaans worden er gesproken.

Praktische informatie voor het reizen naar Slovenië

Je hebt geen visum nodig om te reizen naar Slovenië. Het is wel nodig dat je in het bezit bent van een geldige identiteitskaart of Paspoort. Als je geen zin hebt in drukte, dan kun je het besten naar Slovenië reizen in de maanden juni, juli en augustus. In deze maanden is het er ook niet koud en valt er ook veel minder neerslag dan in de andere maanden. Als je meer geïnteresseerd bent in de wintersport, dan kun je het beste naar Slovenië gaan in de maanden januari, februari en december. Voor het reizen naar Slovenië is het aangeraden om vaccinaties te halen. Voor informatie over welke vaccinaties je precies moet halen kun je terecht bij de GGD. Het kraanwater is in Slovenië gewoon veilig te drinken.

Verblijven in Slovenië

Slovenië is een mooi land dat is in trek is bij vele toeristen omdat je hier terecht kunt voor de prachtige natuur en historische elementen. Om de jaarlijkse toeristenstroom onder te brengen, kun je in zowel de grote steden als de kleine dorpen vele hotels, hostels en herbergen vinden waar je kunt blijven slapen. Tijdens een autovakantie is het ook mogelijk om op het laatste moment nog in een klein hotel een kamer te boeken tegen een goedkope prijs.

Geld en betalen in Slovenië

In Slovenië kan je gewoon betalen met de Euro zoals je in Nederland gewend bent. In de winkels kun je er ook voor kiezen om met losgeld te betalen. In de winkelcentra, maar ook op straat kun je verschillende pinautomaten vinden. In Slovenië bent je vaak goedkoper uit dan in Nederland. Het prijsverschil tussen Slovenië en Nederland is ongeveer 27 procent. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je in restaurants 48 procent goedkoper uit bent. Voor levensmiddelen betaal je ongeveer 21 procent minder en voor bier 22 procent. Sigaretten kun je voor 38 procent goedkoper halen en met het openbaar vervoer reis je ongeveer 57 procent goedkoper dan in Nederland. Je moet er wel rekening mee houden dat er een verschil kan zijn in prijzen tijdens het hoogseizoen. In Slovenië geeft men graag fooi. Het is dan ook gebruikelijk dat toeristen dit ook doen. De fooi is meestal rond de 10 procent.

Tijd

Er is geen tijdsverschil tussen Slovenië en Nederland. Ook de zomertijd loopt tussen deze twee landen gelijk.

Verkeer

In Slovenië rijd je ook aan de rechterkant van de weg. Je hebt ook hier geen Internationaal Rijbewijs nodig. Net zoals in sommige andere landen zoals Zwitserland heb je in Slovenië op sommige autowegen en snelwegen ook een vignet nodig. Dit vignet is vereist voor personenauto’s, motoren, bestelauto’s en kampeerauto’s met een gewicht tot 3500 kilo. Je kunt het vignet verkrijgen bij de ANWB, maar ook bij de benzinestations in Slovenië en aan de grens van Slovenië. Houd er wel rekening mee dat de prijs voor een vignet die je aan de grens van Slovenië koopt iets duurder kan zijn dan een vignet die je bij de ANWB koopt.

Media

Net zoals in Nederland kun je het nieuws over Slovenië volgen via het internet, via de kranten of via het nieuws op televisie. De websites uit Slovenië eindigen met .si.

Elektriciteit

Omdat de stekkers en de stopcontacten in Slovenië precies hetzelfde zijn als in Nederland, is het niet nodig dat je een speciale adapter koopt voor je reis naar Slovenië.

Nood?

Mocht je in een noodsituatie verkeren, dan is het wel zo handig dat je weet waar je terecht kunt. Bel de volgende nummers in het geval van nood:

– Politie: 113

– Brandweer: 112

– Ambulance: 112

Feesten en vakanties

In Slovenië zijn er vele schoolvakanties en feestdagen. De schoolvakanties zijn in te zien in de schoolgidsen van Slovenië. De feestdagen zijn via deze site te vinden.

Meningen over Slovenië

Er reizen jaarlijks vele mensen naar Slovenië. Iedereen heeft een eigen mening over het land, de bezienswaardigheden en de natuurgebieden. Deze meningen kunnen in de vorm van recensies worden gelezen op websites zoals Zoover en TripAdvisor. Vind je het leuker om vakantieverhalen te lezen? Dan kan je terecht bij een website zoals Waarbenjij.nu. Deze laatste website is ook leuk als je een eigen reisverslag op wilt zetten. Dit reisverslag is leuk voor je familie en vrienden die niet met je mee zijn gegaan op trip.

Natuurgebieden en bezienswaardigheden

In Slovenië is voor iedereen wel wat te beleven. Of je nou dol bent op leuke wandelingen in natuurgebieden of het bekijken van historische monumenten. Slovenië heeft een groot aantal bezienswaardigheden en natuurgebieden die de moeite zijn om een keer te bezoeken. Neem bijvoorbeeld het meer van Bled. Het meer ligt in een rustige regio en hier kan je lekker tot rust komen terwijl je uitkijkt over het prachtige meer. Slovenië staat ook bekend om de grotten. De grot van Postojna is ruim 5 kilometer lang. Er gaat zelfs een ondergrondse trein doorheen. Ben je een echte avonturier? Dan kan je wandelen op de Vitgarkloof. Het lopen op de aangeschakelde bruggen is een tocht die je echt niet mag missen. Het landschap van Slovenië biedt ook vele mogelijkheden voor leuke wandeltochten met het hele gezin. Zo is het bijvoorbeeld leuk om het Park Tivoli te bezoeken of een wandeling te maken langs de Savica-waterval.

Douane

Het is niet mogelijk om alles van en naar Slovenië mee te nemen. Hier gelden bepaalde douane regels voor. Deze regels dien je voorafgaand aan je bezoek van het land goed door te nemen op de website van de IATA. Daar kun je een overzicht vinden van de goederen die je wel mag meenemen en in welke hoeveelheden je dit mag vervoeren.

Wetgeving

In Slovenië gelden een aantal regels waaraan je je moet houden, net zoals deze in Nederland gelden. Zo mag je er geen alcohol kopen als je niet 18 jaar of ouder bent. Ditzelfde geldt voor het kopen van tabak. In openbare gelegenheden is het niet toegestaan om te roken en homoseksualiteit is toegestaan.

Weetjes over Slovenië

Wist je dat…

– Slovenië het enige land is in de wereld die LOVE in de naam heeft? In Slovenië kan je zelfs een weg vinden die in de vorm van een hartje is ontworpen.

– De huizen in Slovenië kleurrijk zijn? Het zal niet snel voorkomen dat je in Slovenië een wijk vindt waar alle huizen in dezelfde kleur zijn ontworpen. De woningen in Slovenië zijn allemaal kleurrijk.

– De meterkast van de woning altijd buiten hangt? Hier in Nederland zijn we gewend dat de meterkast binnen is geplaatst. Je moet dan altijd een afspraak maken voordat er een monteur bij je langs kan komen om elektrische problemen in de meterkast te verhelpen. In Slovenië is dit niet nodig omdat de meterkast zich toch al buiten bevindt.

– Bijna iedereen in Slovenië een eigen groentetuin heeft?

– Je bijna 7000 grotten kunt vinden in Slovenië. Dit zijn nog maar de grotten die ontdekt zijn. Er zullen nog veel meer grotten te vinden zijn, maar deze moeten nog worden ontdekt.

– Een groot deel van Slovenië bebost is? Naast de landen Zweden en Finland is Slovenië een land dat het meeste groen heeft van heel Europa.

– Je bruine beren kunt vinden in Slovenië? Als je door de Sloveense bossen loopt, kun je zomaar oog in oog staan met een bruine beer. Er leven meer dan 400 bruine beren in Slovenië.

– De oudste wijnrank van de wereld in Slovenië te vinden is? Deze wijnrank is de Stara Trta (De Oudste Wijnstok). Deze is meer dan 400 jaar oud.

– De infrastructuur van Slovenië erg goed is? Het spoorwegennetwerk is erg groot en daarnaast zijn de autowegen er ook erg goed.

– Het landschap van Slovenië erg hoog ligt? Meer dan 70 procent van het landschap ligt boven de 700 meter!