Portugal

Portugal

Portugal is een land dat ligt in Europa. Het land grenst enkel aan Spanje. De Azoren en het eiland Madeira behoren ook tot Portugal. Deze laatstgenoemden vormen een regio van Portugal in de Atlantische Oceaan. Portugal heeft de stad Lissabon als hoofdstad. Naast vele dorpen kent Portugal ook een groot aantal grote steden zoals: Porto, amadora, Braga, Coimbra, Funchal en Villa Nova de Gaia. De bevolking van Portugal staat bekend als gastvrij. Daarnaast staat het land ook bekend om de prachtige natuur, de portwijn en prachtige natuurparken. De Azoren zijn ook een populair onderdeel van het land. De Azoren is een groep van 9 eilanden die bij het land horen. Deze eilanden liggen ongeveer 1400 kilometer van het land verwijdert. In Portugal kun je genieten van prachtige zandstranden en watersportfaciliteiten. Het land is dan ook erg geliefd bij de surfers, duikers en zeilers. Zelfs in de winter kun je hier goed terecht. In het berggebied Serra da Estrela kun je er dan verschillende wintersporten beoefenen. Houd je van vis? Dan ben je in Portugal aan het juiste adres, omdat het land bekend staat om de heerlijke visgerechten. De steden Porto en Lissabon en de Algarve zijn er vooral geliefd. Deze laatste staat bekend om de vele badplaatsen waar toeristen graag op af komen.

Praktische informatie over Portugal

Portugal wordt met een officiële naam ook wel de Portugese Republiek genoemd. Het Europese land heeft een oppervlakte van ongeveer 91,982 km2. Met de landcodes PT of PRT wordt het land internationaal aangegeven. In 2017 is gemeten dat Portugal ongeveer 10,3 miljoen inwoners heeft. Portugal is een republiek. Het heeft een hoogste punt op zo’n 1993 meter (de Torre). Als je vanaf Amsterdam naar Lissabon reist, heb je in totaal 1864 kilometer afgelegd. Met het vliegtuig doe je hier ongeveer 2 uur en 45 minuten over.

Reizen

Er wordt altijd een reisadvies afgegeven per land. Hier dien je rekening mee te houden. Op dit moment geldt er in Portugal dat je er waakzaam moet zijn. Het is geadviseerd om altijd het meest actuele reisadvies in de gaten te houden. Dit kun je doen via DEZE WEBSITE.

Toerisme

Vele reisbureau’s bieden reizen aan naar Portugal omdat de vraag hiernaar erg groot is. Via boekenwinkels is het mogelijk om verschillende kaarten en boeken te kopen met daarin leuke wandelroutes, fietskaarten en boeken en DVD’s waarmee je jezelf kunt voorbereiden op je reis naar Portugal. Het is geen lange vlucht naar Portugal, maar voor wie echt wilt genieten, is het beter om met de auto te gaan. Zo zie je nog wat van het landschap en ben je ook op de plaats van bestemming mobiel. Als je niet met je eigen auto wilt reizen, dan is het natuurlijk ook mogelijk om een auto te huren. Vele reisorganisaties bieden reizen aan waarbij je kunt kiezen voor goedkope vliegtickets, een reservering in een hotel of op een resort en autoverhuur. Autoverhuur vindt meestal plaats op de vliegvelden. Zo kun je na je vliegreis vaak snel weer de weg op. Portugal is een ideaal land voor leuke activiteiten zoals het maken van wandeltochten of om lekker te gaan fietsen. Daarnaast heb je er ook verschillende excursies en rondleidingen waaraan je kunt meedoen. Informeer altijd vooral welke activiteiten er te doen zijn en boek deze activiteiten vooraf. Zo hoef je dit dan niet meer te regelen tijdens de reis met de kans dat er dan helemaal geen plek voor je is. Men kan het beste naar Noord-Portugal reizen in de maanden juli en september. Dan zijn de temperaturen aangenaam en de toeristenstromen niet zo groot. Ben je van plan om naar Midden- en Zuid-Portugal te reizen? Dan kan je dit het beste doen in de maanden mei, juni, september en oktober. Ook dan kun je het massatoerisme vermijden.

Het weer in Portugal

In Portugal kan je genieten van een gematigd klimaat. Dit wil zeggen dat de wintermaanden een gemiddeld temperatuur hebben van rond de 15 graden. De zomermaanden zijn er erg warm en dan liggen de temperaturen rond de 35 graden.

De taal in Portugal

Portugees is de officiële taal in Portugal. Alhoewel sommige mensen denken dat deze taal veel weg heeft van het Spaans omdat Spanje en Portugal buurlanden van elkaar zijn, lijken deze twee talen absoluut niet op elkaar. In Portugal wordt naast Portugees ook Mirandees gesproken.

Praktische informatie voor het reizen naar Portugal

Als je naar Portugal wilt reizen, heb je genoeg aan een paspoort of een geldige identiteitskaart. Je hebt geen visum nodig. Daarnaast is het ook niet nodig dat je er speciale vaccinaties behaalt.

Verblijven in Portugal

Portugal is een populair land voor toerisme. Daarom zijn er vele verblijfsmogelijkheden, waaronder in prachtige hotels en resorts. In de dorpen kun je er verblijven in kleinere hotels en in een herberg. Deze laatste is handig voor als je afhankelijk bent van een budget en zo goedkoop mogelijk wilt reizen.

Geld en betalen in Portugal

In Portugal kan je gewoon betalen met de Euro. In Portugal ben je gemiddeld 32 procent minder kwijt dan in Nederland. Restaurants zijn er bijvoorbeeld 49 procent goedkoper, bier in de horeca is er 42 procent goedkoper, sigaretten zijn in Portugal 25 procent goedkoper en voor levensmiddelen ben er ongeveer 29 goedkoper uit. Voor het reizen met het openbaar vervoer betaal je zelfs 48 procent minder. Houd er wel rekening mee dat de prijzen wel kunnen verschillen in de toeristische gebieden. Waar het in Nederland gebruikelijk is om fooi te geven, is dat het in Portugal niet. Je kunt het wel geven natuurlijk, en meestal geeft men dan rond de 10 tot 15 procent fooi weg. Dit wordt enkel gegeven als de servicekosten niet in de prijs inbegrepen is.

Tijd

In Portugal is er een tijdsverschil met Nederland. De zomertijd loopt wel gelijk aan die van Nederland en in Portugal is het 1 uur vroeger dan in Nederland.

Verkeer

In Portugal rijd je aan de rechterkant van de weg. Het is niet nodig dat je in het bezit bent van een internationaal rijbewijs. Houd er wel rekening mee dat je onderweg tolwegen tegenkomt. De tolwegen kun je vinden op de website van de ANWB.

Media

In Portugal kun je het nieuws net zo volgen als in Nederland waaronder in de kranten, op televisie en op het internet. Websites afkomstig uit Portugal eindigen op .pt.

Elektriciteit

Het is niet nodig dat je een aparte adapter of reisstekker meeneemt naar Portugal aangezien dezelfde stekkers en stopcontacten als je in Nederland gewend bent worden gebruikt.

Nood?

Een noodsituatie is vervelend. Vooral als deze zich voordoet in het buitenland tijdens je vakantie. Bel voor nood met de volgende nummers:

– Politie: 112
– Brandweer: 112
– Ambulance: 112

Feesten en vakanties

In Portugal wordt er aardig wat gefeest en natuurlijk hebben de kinderen er ook schoolvakanties. Voor een compleet overzicht van de feestdagen en vakanties in Portugal ga je bijvoorbeeld naar DEZE WEBSITE . Vakanties kun je vinden in de schoolgidsen van Portugal.

Meningen over Portugal

Vele mensen reizen naar Portugal en deze mensen hebben natuurlijk allemaal hun eigen mening over het land. Lees de recensies op websites van bijvoorbeeld Zoover of TripAdvisor. Daar worden restaurants, plaatsen en bezienswaardigheden onder de loep genomen en deze recensies zijn leuk om te lezen voordat je zelf op pad gaat. Ben je meer geïnteresseerd in reisverslagen? Dan kun je natuurlijk ook op websites terecht zoals Waarbenjij.nu. Hier kun je ook leuk je eigen verslagen schrijven als je eenmaal op pad bent (geweest).

Natuurgebieden en bezienswaardigheden

Portugal kent een rijke geschiedenis en uit deze geschiedenis zijn er vele bezienswaardigheden overgebleven. Neem bijvoorbeeld de Torre de Belém. Deze toren is gebouwd in de Middeleeuwen en kijkt uit op de riviermonding. Palácio da Pena is een prachtig paleis uit de negentiende eeuw. Houd je meer van de natuur? Bezoek dan de Cabo da Roca, een prachtig natuurlijk uitkijkpunt met een vuurtoren. Daarnaast is het Nationaal park Peneda – Gerês ook een echte aanrader. Je vindt hier prachtige natuur met wolven, prehistorische overblijfselen en prachtige wandelpaden.

Douane

Je mag natuurlijk niet van alles en nog wat in en uit Portugal vervoeren. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je wel en niet mag meenemen om problemen met de douane te voorkomen. Deze regels kun je inlezen op de website van IATA.

Wetgeving

Net zoals in Nederland gelden er in Portugal ook een groot aantal regels. Zo mag je er bijvoorbeeld geen alcohol kopen of drinken als je jonger bent dan 18 jaar. Ditzelfde geldt voor het kopen of roken van tabaksproducten. In openbare gelegenheden mag er niet gerookt worden en homoseksualiteit is toegestaan.

Weetjes over Portugal

Wist je dat..

– Portugezen heel traditioneel zijn rond Kerst? Op kerstavond eten zij geen drie gangen menu, maar eten zij een sobere maaltijd. Deze bestaat meestal uit stokvis. Dit doen zij om solidair te zijn met de armen. Na middernacht eten zij dan stevige maaltijden met desserts.

– Portugezen dol zijn op stokvis? Er bestaan honderden recepten voor maaltijden met stokvis.

– Portugal op de tweede plaats komt als het gaat om landen waarin het meeste vis wordt gegeten? Japan staat op nummer één. Naast de stokvis, wordt er ook graag sardienen gegeten in Portugal.

– Portugal populair is voor de wijn? Portugal is de achtste wijnproducent in de wereld.

– Portugal helemaal niet betrokken was in de Tweede Wereldoorlog? Portugal stond aan de kant van de geallieerden in de Eerste Wereldoorlog en streed hen met hen in deze oorlog. In de Tweede Wereldoorlog bleef het land neutraal.

– Portugal dictatuur heeft gekend? De dictatuur eindigde pas in het jaar 1974 na de Anjerrevolutie.

– Het niet verplicht is dat de studenten van de universiteit van Coimbra een traditioneel kostuum dragen. Desondanks doen de meeste van de leerlingen dit wel. De schrijfster van Harry Potter, J.K. Rowling, heeft dit kostuum als inspiratiebron gebruikt voor de kleding die op Hogwarts wordt gedragen. De studenten van de universiteit van Coimbra mogen de cape behorende bij het kostuum niet wassen. Ze mogen deze wel buiten leggen om het te verfrissen.

– Je niet raar hoeft op te kijken als je in Japan wat Portugese woorden in de taal hoort? De Portugezen waren de eersten uit Europa die in Japan terecht kwamen. Dit gebeurde in de zestiende eeuw.

– Je op sommige snelwegen in Portugal tol moet betalen? Je moet dan goed kijken naar de pijlen die je de weg wijzen. De grote pijlen wijzen de weg voor niet-kaarthouders. De andere banen zijn voor kaarthouders.

– De Portugezen een agressieve rijstijl hebben? Het volk is aardig, maar op de weg zijn ze nogal grof en gevaarlijk.

– Je gratis gebruik kan maken van WIFI in de bibliotheken en gemeentehuizen?

– Er rekening met je wordt gehouden in restaurants als je geen grote eter bent? Als je niet zoveel op kunt, is het mogelijk om een halve portie van de maaltijd te bestellen. Deze halve portie wordt ook wel ‘meia dose’ genoemd.

– De typische muziekstijl uit Portugal Fado heet? Deze muziek is vaak heel droevig en gaat over leven en dood.

– Portugal heel veel feesten kent? De meeste feesten die worden gevierd in Portugal hebben allemaal te maken met de verering van een heilige. Elk dorp heeft een eigen heilige die wordt vereerd en dat betekent dus een feest per heilige.

– Op 25 april de Anjerrevolutie wordt herdacht? Pas vanaf de Anjerrevolutie heerste er geen dictatuur meer in Portugal. Elk jaar wordt deze speciale dag door heel het land herdacht en gevierd.

– Portugal één van de oudste landen ter wereld is? In het jaar 1279 ondertekenden Spanje en Portugal de vredesovereenkomst. Er werd daarvoor gevochten om de landsgrenzen zoals Portugal die nu ook kent. Portugal werd toen uitgeroepen tot een eigen land.

– Bacalhau het traditionele gerecht is uit Portugal? Bacalhau is een Portugees gerecht bestaande uit gezouten en gedroogde kabeljauw. Portugal is sowieso heel erg dol op vis. Zo geven ze aan dat ze wel 365 recepten hebben met vis. Dit houdt in dat er één recept is per dag in het jaar.