Zweden

Zweden

Zweden is een prachtig land dat in Scandinavië ligt. Het land grenst aan de landen Finland en Noorwegen. De eilanden Öland en Gotland behoren ook tot Zweden. Deze eilanden bevinden zich in de Oostzee. Stockholm is de hoofdstad van Stockholm. Het land heeft een groot aantal dorpen maar kent ook een groot aantal steden. Hierbij kan worden gedacht aan Helsingborg, Karlstad, Lund en Göteborg. Waar ken je Zweden ook alweer van? Van IKEA! Zweden staat namelijk bekend om vele dingen, zoals dus IKEA. Maar ook ken je Zweden door Pipu Langkous, de band ABBA en de houtproductie. Je kunt in het land goed terecht voor prachtige stukken natuur. Deze natuurparken zijn allemaal ondergebracht in natuurreservaten en Nationale Parken. Je komt daar verschillende dieren in tegen zoals wolven, beren, elanden en lynxen. Lapland bevindt zich in Noord-Zweden. Dat staat weer bekend om de sledehonden, de rendieren en het noorderlicht. In Zweden zijn ze dol op sporten, zoals ijshockey, skiën en schaatsen. Naast de sporten staat het land ook bekend om de stadjes, de mijngebieden en de berggebieden.

Praktische informatie over Zweden

Zweden staat met de officiële naam Koninkrijk Zweden ook wel bekend. Het Europese land heeft een oppervlakte van ongeveer 450.295 km2. De hoofdstad van Zweden is Stockholm en met de landcodes SE of SWE staat het land op internationaal niveau bekend. In het jaar 2017 stond het inwoneraantal op 9,995 miljoen. Zweden kent een Parlementaire Monarchie. Het hoogste punt van het land is Kebnekaise en is ruim 2.114 meter hoog. Als je met het vliegtuig van Amsterdam naar Stockholm zou reizen, dan zou je in 2 uur 1.128 kilometer hebben afgelegd. In Zweden wordt de officiële taal Zweeds gesproken. Ook de talen Noors, Deens en Fins worden er gesproken. In Zweden rijd je net zoals in Nederland aan de rechterkant van de weg. Je hoeft niet in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Het is daarnaast ook niet nodig dat je een aparte reisstekker of adapter aanschaft voordat je op reis gaat naar Zweden. Tussen Nederland en Zweden is er geen tijdsverschil. Dit komt omdat de zomertijd en wintertijd gelijk lopen met die van Nederland.

Reizen naar Zweden

Op dit moment gelden er geen bijzondere veiligheidsrisico’s als je naar Zweden wilt reizen. Het is wel aan te raden dat je altijd het huidige reisadvies in de gaten houdt voordat je naar het land van bestemming reist zodat je weet waar je aan toe bent zodat je op een zo veilige manier kunt reizen. Bekijk het actuele reisadvies op een website zoals nederland wereldwijd.

Vele reisorganisaties bieden leuke reizen aan naar Zweden. Zweden is een ideaal land voor het maken van lange wandelingen, maar ook voor leuke excursies en steden trips. Op de websites van de verschillende reisorganisaties heb je de mogelijkheid om leuke reizen te boeken voor jezelf of voor met anderen. Zweden heeft op het gebied van reizen veel te bieden en is een prachtig land om te bezoeken met het hele gezin. Het leukste is natuurlijk als je mobiel bent in Zweden, dat je niet afhankelijk bent van het openbaar vervoer of van een taxi. Als je ervoor kiest om met de auto naar het land toe te reizen of gebruik te maken van de mogelijkheid om een auto te huren, dan ben je altijd mobiel op de plaats van bestemming. Op deze manier zie je zoveel mogelijk van het land en kan je ook echt genieten van het mooie landschap. Ook ben je eerder bij de bezienswaardigheden en hoef je niet heel lang te sjouwen met de bagage die je hebt meegenomen.

Activiteiten in Zweden

Zweden heeft een heel divers landschap en er zijn vele bezienswaardigheden te bewonderen. Om niets te missen van het land, bieden vele boekhandels speciale reisgidsen, landkaarten en wandelkaarten aan waarmee je het land kunt ontdekken. Zo mis je geen van de bezienswaardigheden die er in het land te vinden zijn.

Reizen naar Zweden

Zweden kent drie verschillende klimaatgebieden. In het noorden is het er vrij gemiddeld. Daar heb je dan ook te maken met een landklimaat. In het zuiden kan je genieten van een gematigd zeeklimaat. In de bergen is het er vrij koud. Daar heb je dan ook te maken met een poolklimaat. In de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 20 graden in het binnenland en rond de 10 graden aan de kusten. Bekijk altijd het actuele weerbericht voor je naar Zweden reist zodat je niet voor verassingen komt te staan. Als je van plan bent om naar Zweden te reizen, dan kun je dit het beste doen in de maanden juni, juli en augustus. In deze maanden zijn de temperaturen het beste en is het minder druk in het land. Je hebt geen visum nodig om naar Zweden af te reizen. Je hebt dan voldoende aan een geldige identiteitskaart of paspoort. Daarnaast is het ook niet nodig dat u speciale vaccinaties haalt voordat u naar het land op vakantie gaat.

Geld en betalen in Zweden

In zweden kan je niet terecht met de Euro zoals je in Nederland gewend bent. Je betaald daar met de Zweedse Kroon, een muntsoort dat bekend staat met de afkorting SEK. De prijzen in Zweden zijn wel hoger dan dat je in Nederland gewend bent. Je moet rekenen op een prijsverschil van ongeveer 6% duurder. Zo ben je in restaurants ongeveer 5 procent goedkoper uit. Levensmiddelen die je in de supermarkt koopt, zijn ongeveer 24 procent duurder. De horeca is een stuk duurder, namelijk ongeveer 66 procent. Voor sigaretten betaal je ongeveer 2 procent minder dan dat je in Nederland doet. Houd er wel rekening mee dat dit enkel indicaties zijn. De prijzen kunnen overigens ook variëren in het hoogseizoen. Waar we in Nederland gewend zijn om fooi te geven, zijn ze het in Zweden niet gewend. Meestal zit de fooi al al berekend in de prijs die je betaald in de hotels en restaurants.

Nood in Zweden

Als je in een noodsituatie bevindt in het buitenland is dit natuurlijk een vervelende situatie. Je moet dan natuurlijk wel weten waar je terecht kunt. Bel dan met:

  • Politie: 112
  • Brandweer: 112
  • Ambulance: 112

Media in Zweden

Net zoals in Nederland, kun je het laatste nieuws over Zweden lezen in de kranten. De Zweedse websites eindigen op .se.

Beoordelingen over Zweden

Vele mensen trekken jaarlijks naar Zweden toe voor een welverdiende vakantie. Reisverslagen en beoordelingen over de verschillende bezienswaardigheden en plaatsen, hotels en restaurants kunnen worden ingelezen op websites zoals Zoover en TripAdvisor.

Bezienswaardigheden in Zweden

Zweden is een prachtig land waar je echt terecht kunt als je dol bent op het maken van lange wandelingen en het bekijken van de verschillende bezienswaardigheid. Wandel bijvoorbeeld door het Abisko nationaal Park of bezoek Malmö.

Regels en wetten in Zweden

Natuurlijk zijn er ook een aantal wetten en regels waaraan je je moet houden als je in Zweden bent. Zo is homoseksualiteit gewoon toegestaan en mag je tabak en alcohol kopen vanaf 18 jaar. In openbare gelegenheden mag niet worden gerookt.

Wist je dit over Zweden?

Zweden is een van de weinige landen die twee volksliederen heeft. Eentje is voor het Koninkrijk en eentje is burgerlijk.

ABBA is een bekende popgroep uit Zweden.

Je kunt geen drank kopen in de Zweedse supermarkten. Dit kan alleen in speciaalzaken worden gekocht.

Je zult in Zweden niet snel een boete krijgen voor het bellen achter het stuur. Er geldt namelijk geen officieel verbod hierop. Dat betekent niet dat je dit gewoon kan doen want de veiligheid gaat altijd voor!