Spanje

Spanje

Spanje is een land dat zowel in Afrika als in Europa ligt. Het vasteland ligt in Europa, maar verschillende eilanden die tot het land behoren, liggen in Afrika. Spanje grenst aan Andorra, Portugal, Gibraltar en Frankrijk. De hoofdstad van het land is Madrid. Spanje kent een groot aantal dorpen en steden. Valencia, Sevilla, Zaragoza, Las Palmas, Madrid en Barcelona behoren tot de grootste steden van het land.

Spanje is een populair vakantieland. Jaarlijks trekken er vele mensen naar Spanje toe om er te genieten van een heerlijke vakantie. De meeste mensen zijn op zoek naar zon, zee en strand, en dat kan worden gevonden in Spanje. Dat maakt het land zo’n populair vakantieland. Ook voor de mensen die op zoek zijn naar goede uitgaansmogelijkheden of cultuur kunnen goed in dit land terecht. Madrid en Barcelona zijn erg populair wegens de zandstranden en de mogelijkheden om te duiken langs de lange kustlijn. Het landschap van Spanje is heuvelachtig en kent vele berggebieden. de Pyreneën en de Sierra Nevada behoren tot de bekendste berggebieden. Op de Canarische Eilanden die ook tot Spanje behoren, kan je terecht als je een liefhebber bent van de natuur. Hier bevinden zich namelijk vele Nationale Parken. Cultuur en beschaving kan worden in de vele historische gebouwen die er in het land te vinden zijn. Daarnaast staat Spanje natuurlijk ook bekend om de flamencodansen, tortilla’s, de Paella, Voetbalclubs zoals Real Madrid en FC Barcelona en het stierenvechten.

Praktische informatie over Spanje

Spanje staat bekend onder de officiële naam Koninkrijk Spanje. Het behoort bij de continenten Europa en Afrika. Het land heeft een oppervlakte van ruim 505.992 km2. De hoofdstad van het land is de grote stad Madrid en het staat bekend met de landcode ES of ESP. In het jaar 2011 is er een inwoneraantal van ruim 47.190.493 inwoners geteld. Spanje heeft een Constitutionele Monarchie als regeringsvorm. Het landschap van Spanje is vooral heuvelachtig. Het hoogste punt in het land kan worden gevonden in Mulhacén. Dit punt is rond de 3.479 meter hoog. Vanaf Amsterdam is de afstand tot Madrid ongeveer 1.482 kilometer. Je legt dit met een vliegtuig af in ongeveer 2 uur en 30 minuten.

Reizen

Als je naar Spanje wilt reizen, is het geadviseerd dat je waakzaam bent. Dit reisadvies wordt gebaseerd op recente gebeurtenissen in het land en de veiligheid die op dit moment geldt. Het is altijd aan te raden om het actuele reisadvies te volgen voor je op vakantie gaat naar Spanje. Op deze manier weet je ook in welke gebieden het reisadvies geldt en ben je op de hoogte van eventuele wijzigingen in het reisadvies.

Toerisme

Als men aan vakantie denkt, zal er veel worden gedacht aan Spanje als vakantieland. Dit is niet zo gek omdat er heel veel te beleven valt in Spanje. Naast dat je er kunt genieten van zon, zee en strand, valt er ook veel cultuur op te halen en kun je er heerlijk eten. Vele reisorganisaties bieden gepersonaliseerde reizen aan naar Spanje die afgestemd naar jouw wensen. Het landschap van Spanje is ook echt een plaatje om te zien. Daarom heb je misschien de wens om zoveel mogelijk van het land te zien. Als je met het vliegtuig reist, ben je snel op de plaats van bestemming, maar je krijgt daarentegen weinig mee van het landschap. Een autovakantie naar Spanje is dan ook wat vele mensen doen. Daarnaast bieden de reisorganisaties vaak ook de mogelijkheid aan voor autohuur. Deze auto kun je vaak op het vliegveld ophalen en hiermee, tijden je verblijf in het land, rondtoeren. Zo ben je mobiel en krijg je veel mee van het land.

Spanje is ook een veelzijdig land omdat er veel te doen is. Het is altijd leuk om er op excursie te gaan of dagtrips te maken door de verschillende steden. Het is geadviseerd dit soort activiteiten altijd van tevoren te regelen zodat je altijd verzekerd bent van een plaats en je niet in de wachtrij komt te staan. Het is ook wel fijn voor jezelf om alles van tevoren goed te hebben geregeld zodat je niet voor verassingen komt te staan tijdens je vakantie.

Het weer in Spanje

Aan de kust en op de eilanden kent Spanje een mediterraan klimaat. Het binnenland heeft een landklimaat en aan de kust is er een zeeklimaat. Rond de zomermaanden kun je genieten van temperaturen die rond de 30 graden liggen. In de wintermaanden komen de temperaturen vaak niet lager uit dan 15 graden.

De taal in Spanje

In Spanje wordt Spaans gesproken. Dit is de hoofdtaal van het land. Spanje is verdeel in verschillende regio’s en daarom zijn er ook regionale talen die er worden gesproken, namelijk: Catalaans, Galicisch, Aranees en Baskisch. Om je heen kun je ook andere talen horen, maar deze zijn vaak afkomstig van de toeristen die het land bezoeken.

Praktische informatie voor het reizen naar Spanje

Als je naar Spanje wilt reizen, is het aan te raden om dit te doen in de maanden mei, juni en september. In deze maanden kan je genieten van heerlijke temperaturen en ontloop je het massatoerisme. Je hebt genoeg aan een gelige identiteitskaart of een paspoort. Je hebt geen visum nodig. Ook is het niet nodig om speciale vaccinaties te halen voor je Spanje bezoekt.

Het drinken van kraanwater in Spanje is niet aan te raden door het hoge chloorgehalte. Zorg er dus altijd voor dat je flesjes water bij je hebt.

Verblijven in Spanje

Spanje is een vakantieland waar vele reisorganisaties reizen naar aanbieden. Je hebt dan ook een ruime keuze aan accommodaties in het land. Denk aan een herberg in de kleinere dorpjes of budgethotels in de wat grotere dorpen en steden. Ben je op zoek naar luxe? Dan kan je er ook voor kiezen om te verblijven in luxere hotels of op een resort.

Geld en betalen in Spanje

In Spanje kan je betalen met de Euro. Je geld pinnen kan net zoals in Nederland gewoon in geldautomaten die je op straat of in de winkelcentra kunt vinden.

In Spanje ben je met vele zaken goedkoper uit dan in Nederland. Het prijsniveau ligt namelijk ruim 23 procent lager dan de prijzen in Nederland. Zo ben je in restaurants bijvoorbeeld 34 procent goedkoper uit. Voor levensmiddelen betaal je 18 procent minder en in de horeca ben je ongeveer 28 procent goedkoper uit. Het openbaar vervoer is 48 procent goedkoper en voor sigaretten heb je ongeveer 20 procent minder dat je uitgeeft. Houd er rekening mee dat het in Spanje gebruikelijk is dat je fooi geeft. Ben je tevreden over de service? Dan geeft men ongeveer 5-10 procent fooi weg.

Tijd

Spanje heeft geen tijdverschil met Nederland. Dit komt omdat de zomertijd gelijk loopt met die van Nederland.

Verkeer

In Spanje gelden een aantal verkeersregels waar je je aan moet houden. Bereid je voor door je in te lezen op de website van de ANWB zodat je goed weet welke regels er gelden in het Spaanse verkeer en waar de verschillen zitten met het verkeer in Nederland. Waar geen verschil in zit is dat je ook in Spanje aan de rechterkant rijdt. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig om in je Spanje deel te mogen nemen aan het verkeer. Houd er wel rekening mee dat je in Spanje aardig wat kwijt kan zijn aan tol. Spanje heeft namelijk aardig wat tolwegen. Informatie over de tolwegen, waar deze zich bevinden en hoeveel je kwijt bent aan deze wegen kun je ook inzien op de website van de ANWB.

Elektriciteit

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je een speciale adapter aan moet schaffen om gebruik te maken van je apparatuur in Spanje. In Spanje hebben ze namelijk dezelfde stekkers en stopcontacten zoals je ze in Nederland gewend bent.

Nood?

Als je in het buitenland te maken krijgt met een noodsituatie is dat natuurlijk erg vervelend. Je moet dan wel weten waar je terecht kunt. In nood bel je in Spanje met:

– Politie: 112

– Brandweer: 112

– Ambulance: 112

Je kunt er ook altijd op zoek gaan naar de Nederlandse Ambassade. En voor dringende zaken kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via +31247247247.

Media

Het laatste nieuws over Spanje is net zoals in Nederland te vinden op het internet of in de kranten. De websites in Spanje eindigen op .es.

Feesten en vakanties

Net zoals in Nederland, kent Spanje ook een aantal feestdagen en schoolvakanties. Het overzicht hiervan is bijvoorbeeld te zien in de schoolgidsen of online.

Meningen over Spanje

Mensen delen heel wat verhalen als ze op vakantie zijn geweest naar Spanje. Dat is ook niet zo gek, want er valt een heleboel te beleven. Betrouwbare reisverslagen en beoordelingen zijn bijvoorbeeld in te lezen op websites zoals TripAdvisor en Zoover. Hier kun je beoordelingen lezen over de hotels, restaurants maar ook over bestemming. Deze reisverslagen zijn ook vaak voorzien van foto’s en video’s.

Natuurgebieden en bezienswaardigheden

Spanje kent tal van natuurgebieden en bezienswaardigheden die de moeite zijn om te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido of aan het werelderfgoedpark Teide. Bij bezienswaardigheden kan je denken aan Casa Milà of Park Guell, beiden ontworpen door Gaudi.

Douane

Lees de informatie op de website van IATA goed door, zodat je weet wat je wel en niet mag meenemen van en naar Spanje. Je leest hier ook hoeveel je per product mag meenemen. Zo voorkom je problemen en hoef je ook geen aangifte te doen bij de douane.

Wetgeving

In Spanje gelden natuurlijk ook een aantal regels waar je rekening mee moet houden om uit de problemen te blijven. Zo mag je alcohol kopen vanaf 18 jaar. In openbare gelegenheden mag er niet gerookt worden en homoseksualiteit is toegestaan.

Weetjes over Spanje

Wist jij dat…

– Spanje ook een soort 1 april kent, de dag dat mensen elkaar voor de gek houden en grappen maken? Deze dag valt voor de Spanjaarden alleen op 28 december.

– Vele volksliederen een tekst hebben, maar die van Spanje helemaal geen tekst heeft?

– Spanje behoort tot een van de meest bezochte landen ter wereld? Het land wordt voor zakenreizen, excursies en bovenal voor vakanties bezocht.

– Maar 37 procent van de Spaanse bevolking Engels spreekt of verstaat?

– De naam van Spanje is verzonnen door de Feniciërs? Zij waren de oorspronkelijke bewoners van het land en gaven het de naam Hispania. Dit betekent: het Land van de Konijnen.

– Vrijdag de 13e voor de Spanjaarden geen ongeluksdag is. Bij hen valt een ongeluksdag op dinsdag de 13e.

– Kinderen altijd twee achternamen hebben? Is het je wel eens opgevallen dat Spaanse achternamen over het algemeen best lang zijn? Vaak bestaan de achternamen uit twee verschillende namen. Dit komt omdat Spaanse kinderen deze twee namen meekrijgen. Deze namen behoren namelijk van zowel de moeder als de vader.

– Er bananen groeien in Spanje? Dit is uitzonderlijk voor een Europees land. Spanje is dan ook het enige Europese land waar bananen groeien.

– Spanjaarden een druif eten op Oudjaarsavond? Zodra op Oudjaarsavond de klok 12 uur slaat, eten de Spanjaarden een druif om het nieuwe jaar in te luiden. Vervolgens wensen ze elkaar: Feliz Ano Nuevo.

– De Spanjaarden geen haast kennen? Ze doen alles het liefst zo rustig mogelijk. Haast is er niet bij. Wat vandaag niet kan, kan morgen. ‘Mañana!’

– Er vele varianten bestaan op het bekende gerecht paella? Als je denkt dat er maar één soort paella bestaat, dan heb je het mis. Er bestaan namelijk 200 verschillende soorten paella waarbij er allerlei combinaties kunnen worden gemaakt. Denk maar aan paella met wild, groenten, kip, schelpdieren…En nog veel meer!

– Er meer dan 13000 tapasbars te vinden zijn in Spanje. Ben je ook zo dol op die kleine hapjes, kleine koude gerechten en warme hapjes? Tapas zijn heerlijk om te eten, en met zoveel tapasbars in het land van herkomst kan je je hart ophalen tijdens je vakantie!

– Spaans de tweede wereldtaal is? Op de wereld zijn er namelijk ruim 500 miljoen mensen die Spaans spreken.