Oostenrijk

Oostenrijk

Oostenrijk is een prachtig land in Europa. In het Engels wordt het land ook wel Austria genoemd en in het Duits Österreich. Het land grenst aan Tsjechië. Hongarije, Italië, Slovenië, Zwitserland, Duitsland en Liechtenstein. De hoofdstad van het land is Wenen. Oostenrijk kent een aantal kleine dorpen, maar ook vele grote steden zoals Salzburg, Innsbruck, Wels, Klagenfurt, Linz en Graz.

Oostenrijk staat vooral bekend als een van de beste wintersportlanden van de wereld. Je kunt hier namelijk goed terecht voor langlaufen, rodelen, schansspringen, schaatsen en skiën. Kenmerkend voor het landschap in Oostenrijk is de vele meren die er te vinden zijn, maar ook de watervallen en de warmwaterbronnen. De parken van het land waaronder de Nationale Parken zien er ook uit als een plaatje. Als je aan Oostenrijk denkt, dan denk je misschien gelijk aan jodelen. Daar staat het land ook om bekend. Waar het land ook bekend om staat is de Wienerschnitzel, de stad Wenen waar de Klassieke muziek de oorsprong kent en Tirol. De landbouw en wintersporttoerisme zijn erg belangrijk voor het de economie van het land.

Praktische informatie over Oostenrijk

Met een officiële naam wordt Oostenrijk ook wel Republiek Oostenrijk genoemd. Het land ligt in Europa. De oppervlakte van het land is ruim 83.858 km2 en in het land wonen ongeveer 8.773 inwoners volgens een meting in 2017. De hoofdstad van Oostenrijk is Wenen (Vienna) en met de Landcodes AT of AUT wordt het land internationaal aangegeven. Oostenrijk heeft een Federale Republiek als regeringsvorm. Het land kent vele bergen en heuvels, maar het hoogste punt bevindt zich op 3.798 meter hoog. Dit hoogste punt is de Grossglockner. Vanaf Amsterdam reis je naar Wenen in 1 uur en 50 minuten met het vliegtuig. Je hebt dan 936 kilometer afgelegd.

Reizen

Op dit moment gelden er geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Het is wel aan te raden om altijd het actuele reisadvies te volgen voordat je op reis gaat naar Oostenrijk. Dit kun je vinden op de website Nederland Wereldwijd.

Toerisme

Vele reisorganisatie bieden reizen aan naar Oostenrijk. Verschillende vakanties worden er aangeboden die geheel afgestemd zijn aan je wensen. Het is natuurlijk goed mogelijk dat je enkel op zoek bent naar een manier om goedkoop heen en weer te vliegen. Dan kun je op zoek gaan naar goedkope vliegtickets. Waar ook vele mensen voor kiezen is voor het boeken van een hotel in combinatie met de vliegtickets en autohuur. Door deze zaken te combineren, ben je vaak goedkoper uit. Door gebruik te maken van autohuur ben je mobiel op de plaats van bestemming. Als je met het vliegtuig heen en weer reist, ben je wel snel op de plaats van bestemming, maar je krijgt niet heel veel mee van het mooie landschap.

Oostenrijk is een goed land voor leuke excursies en activiteiten. Daarnaast is het ook perfect voor leuke wandelingen en om fietsroutes af te leggen. Voor vele activiteiten is het aan te raden om deze vooraf te boeken. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet in de wachtrij terecht komt en je van een vakantie kunt genieten zonder dat je je tijdens je vakantie zorgen hoeft te maken. Via deze website kun je leuke activiteiten boeken met korting.

Het weer in Oostenrijk

In Oostenrijk kun je genieten van een landklimaat in het laaggebied en van een hooggebergteklimaat in de gebieden die boven de 1500 meter liggen. In het laaggebied is het rond de wintermaanden rond de -5 en -15 graden. In de zomermaanden is het in de laaggebieden rond de 0 en 5 graden. In de hooggebieden is het in de wintermaanden rond de -5 tot -10 graden en in de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 10 tot 25 graden. Op deze website kun je het actuele weerbericht in Oostenrijk volgen.

De taal in Oostenrijk

In Oostenrijk wordt de officiële taal Duits gesproken. De talen Kroatisch, Turks, Sloveens, Servisch en Hongaars worden er ook gesproken. Andere talen die je er ook hoort, zijn afkomstig van de toeristen die het land bezoeken.

Praktische informatie voor het reizen naar Oostenrijk

Als je van plan bent om naar Oostenrijk te reizen, kun je dit het beste doen in de maand juni, juli, augustus en september. In deze maanden heb je namelijk het beste weer. Als je van wintersport houdt, dan is het wijs om te reizen in de maanden januari, februari, maart en december. Om naar Oostenrijk te reizen heb je alleen een geldige identiteitskaart of een paspoort nodig. Een visum heb je niet nodig. Daarnaast is het ook niet nodig om speciale vaccinaties te halen voordat je naar Oostenrijk reist.

Verblijven in Oostenrijk

In Oostenrijk komen jaarlijks vele toeristen. Daarom is de opvang in het land erg goed. Zo kan je allerlei hotels en herbergen vinden in de kleine steden en in de dorpen. In de grote steden heb je de keuze uit diverse andere hotels waaronder luxe hotels en resorts.

Geld en betalen in Oostenrijk

In Oostenrijk kan je gewoon betalen met de Euro zoals je dat in Nederland gewend bent. Je kunt in Oostenrijk vele geldautomaten vinden. Deze zijn te vinden in de winkelcentra maar ook op straat.

In Oostenrijk liggen de prijzen iets lager dan in Nederland. Het is daar ongeveer 1% goedkoper.In restaurants betaal je ongeveer 18 procent minder, en voor sigaretten ben je ongeveer 20 procent goedkoper uit. Voor het openbaar ben je ook goedkoper uit dan in Nederland. Je betaalt hier namelijk rond de 22 procent goedkoper uit. Levensmiddelen zijn wel duurder. Je betaalt hier namelijk ongeveer 18 procent meer voor dan in Nederland. Het is niet overal gebruikelijk in Oostenrijk om fooi te geven. Je kunt 5 tot 10 procent gaan fooi geven, maar houd er rekening mee dat fooi niet overal wordt geaccepteerd.

Tijd

De zomertijd van Oostenrijk staat gelijk met die van Nederland. Hierdoor is er geen tijdsverschil.

Verkeer

In Oostenrijk rijd je ook aan de rechterkant van de weg. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig om deel te mogen nemen in het verkeer als bestuurder van een motorvoertuig. Let er wel op dat je op sommige (auto)snelwegen een tolvignet moet hebben. Deze kan je gewoon kopen bij de ANWB. Bij een aantal Oostenrijkse grensovergangen en tankstations kun je deze vignets ook kopen, maar de prijzen liggen er wat hoger dan wanneer je ervoor kiest om het vignet bij de ANWB te kopen.

Media

Het laatste nieuws over Oostenrijk is op te zoeken via het internet en te lezen in de kranten. Een overzicht van de Oostenrijkse kranten kun je vinden op deze website.

Elektriciteit

Het is niet nodig om een adapter te kopen voor je elektrische apparaten. De stekkers en de stopcontacten in Oostenrijk zijn namelijk hetzelfde als in Nederland.

Nood?

Het is vervelend als je in het buitenland in een noodsituatie terecht komt. Je moet dan wel weten waar je terecht kunt. Bel met:

– Politie: 112

– Brandweer: 112

– Ambulance: 112

– Reddingsdienst in de Alpen: 140

Feesten en vakanties

Op 26 oktober valt de nationale feestdag in Oostenrijk. Alle overige vrije dagen en feestdagen in Oostenrijk zijn te vinden in de schoolgidsen of op het internet via deze website..

Meningen over Oostenrijk

Voordat je op reis gaat naar Oostenrijk, is het een idee om allerlei reizigersverhalen te lezen op websites zoals Zoover en TripAdvisor. Reizigers schrijven hier hun reviews over de restaurants, hotels en bezienswaardigheden. Op de website zoals Waarbenjij.nu is het zelfs mogelijk een reizigersdagboek op te stellen die je aan familie en vrienden kunt laten lezen.

Natuurgebieden en bezienswaardigheden

Oostenrijk kent een aantal natuurgebieden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een overzicht van de nationale parken in het land en de reservaten en wildparken kun je vinden op de website van Protected Nature. Natuurlijk staat het land ook bekend om de vele bezienswaardigheden. Een voorbeeld is het Slot Belvedere. Als je een echte kunstliefhebber bent, kun je hier je hart ophalen. Dit 18-eeuse slot heeft namelijk een eigen kunstcollectie. Ben je dol op prachtige tuinen? Dan mag je het Mirabell Palace niet overslaan. Dit 17e-eeuws paleis heeft prachtige tuinen die je een keer moet hebben aanschouwd.

Douane

Het is belangrijk dat je vooraf weet wat je wel en niet mag meenemen naar en vanuit Oostenrijk. Informatie hierover kan je vinden op de website van IATA.

Wetgeving

Net zoals in elk land gelden er ook in Oostenrijk bepaalde regels en wetten waaraan je je moet houden. Zo is het mogelijk dat mensen vanaf 16 jaar er alcohol kunnen kopen. In de toeristengebieden ligt deze leeftijdsgrens hoger, namelijk op vanaf 18 jaar. Tabak mag wel overal gekocht worden vanaf 16 jaar. In openbare gelegenheden mag er niet gerookt worden en homoseksualiteit is in Oostenrijk gewoon toegestaan.

Weetjes over Oostenrijk

Wist je dat..

– Het landschap van Oostenrijk divers is, maar het overgrote deel van het land hoger ligt dan 500 meter? Maar 32% van het land ligt onder deze grens van 500 meter.

– De grootste ijsgrot van de wereld zich in Oostenrijk bevindt? Deze ijsgrot is genaamd Eisriesenwelt Werfen.

– De oudste dierentuin van de wereld zich in Oostenrijk bevindt?

– Oostenrijk de helft van het aantal inwoners van Nederland heeft? Het landschap van Oostenrijk is misschien wel twee keer zo groot als het landschap van Nederland, maar in Nederland hebben we het dubbele aantal inwoners. De meeste inwoners in het land wonen rond de hoofdstad Wenen. Het is niet zo gek dat er maar zo weinig mensen wonen in Oostenrijk, aangezien ongeveer 68 procent van het land onbewoonbaar is.

– Je verschillende soorten dieren kan tegenkomen in de Oostenrijkse bossen die je in Nederland niet zult tegenkomen? Je kunt hier denken aan steenbokken, lynxen, Alpenmarmotten en otters. Als je door de bossen loopt, moet je goed luisteren naar het gepiep van de Alpenmarmotten. Deze kleine dieren maken namelijk heel wat herrie als er gevaar dreigt.

– Je in Oostenrijk mag wildkamperen? In Oostenrijk is het bijna overal toegestaan om te wildkamperen. Hoe heerlijk is het om met je tent lekker in de natuur te gaan kamperen? De enige regel die er geldt, is dat je geen enkel spoor mag achterlaten. Je mag kamperen, maar zorg er wel voor dat je je rotzooi opruimt. In sommige nationale parken is het niet toegestaan om er te gaan kamperen. Controleer dit altijd voordat je besluit ergens te gaan kamperen.

– Je de grootste cabines van een kabelbaan kan vinden bij de Ahornbahn? Deze cabines kunnen ruim 160 mensen tegelijk vervoeren.

– Je echt kan genieten in Oostenrijk als je een wijnliefhebber of bierliefhebber bent? Het land kent namelijk vele bierbrouwerijen en staat ook bekend om de biertradities. Er zijn ook gebieden waar wijnen van hoge kwaliteit worden gemaakt. Dit laatste is een gegeven waarvan niet veel mensen op de hoogte zijn.

– De bekende Milka Chocolade wordt gemaakt van Alpenmelk? Een van de meest belangrijke Milka Chocolade fabrieken staat in de kleine stad Bludenz. De volgende keer dat je een heerlijk blokje Milka Chocolade eet moet je dit plaatsje zeker niet vergeten. want de kans is dan groot dat ook dit blokje chocolade in Bludenz is gemaakt.

– Je bijna 90 meren kunt vinden in Oostenrijk? Je kunt deze meren vinden heel laag in een dal, maar ook heel hoog op de bergen. De stuwmeren die zijn aangelegd zorgen ervoor dat er energie wordt opgewekt. Tijdens het wandelen is het erg mooi om de meren te bekijken. En daarnaast is het ook geen gek idee om lekker te gaan genieten van een picknick langs de meren. Hier kun je geniten van de rust en van een prachtig uitzicht op het landschap.

– Oostenrijk een paradijs is voor vegetariërs? Iedereen is welbekend om de Wiener Schnitzel. Hierdoor denken vele mensen dat er enkel vlees en dus schnitzels in het land worden gegeten. Het zal je dan verbazen dat er heel veel vegetarische producten en vleesvervangers in de supermarkten te verkrijgen zijn. Je kunt er zelfs vegetarische worsten en schnitzels kopen. Een uitzondering is wel te vinden op de afgelegen plekken en de bij de vele berghutten. Hier kun je enkel vleesgerechten eten en zijn de vleesvervangers er niet te verkrijgen.