Kroatië

Kroatië

Kroatië is een mooi land in Europa. Het land heet in het Engels ‘Croatia’ en in het Kroatisch ‘Hrvatska. Kroatië grenst aan een groot aantal landen, namelijk Servië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Hongarije en Slovenië. Sinds het jaar 1991 is Kroatië onafhankelijk van het toenmalige Joegoslavië. Zagreb is de hoofdstad van Kroatië. Naast een groot aantal kleine dorpen, kent Kroatië ook vele steden, waaronder een aantal zeer grote steden. Split, Osijek, Zadar, Pula en Rijeka behoren tot deze grote steden. Kroatië heeft ook een aantal grote en kleine eilanden, waaronder Cres, Brac, Hvar en Krk. Kroatië staat bekend om de uitvinding van de stropdas. Daarnaast is het een populair land voor toeristen. Deze komen graag op bezoek voor de prachtige zandstranden. Daarnaast is het land ook erg in trek door de vele historische elementen die nog in het gevonden kunnen worden. Hierbij kun je denken aan het bekende amfitheater in Pula en Romeinse restanten in de rest van het land. Daarnaast is Kroatië een prachtig land voor natuurliefhebbers. Er zijn verschillende natuurparken te vinden en daarnaast kent Kroatië acht nationale parken. Hier kun je prachtige rotsen en watervallen bekijken. Wie dol is op de zee kan zijn hart ophalen aan de kust. Hier kun je heerlijk duiken, scheepswrakken bekijken en kun je hier vele koralen vinden. Zelfs in de wintermaanden is Kroatië een echte magneet voor toeristen. Wintersporten kunnen worden beoefend in plaatsen zoals Gorski Kotar.

Praktische informatie over Kroatië

Kroatië staat met de officiële naam ook wel bekend als Republiek Kroatië. Het land ligt in het continent Europa en heeft een oppervlakte van ruim 56.538 km2. De hoofdstad van Kroatië is Zagreb. Het land staat internationaal bekend met de landcodes HR en HRV. In 2017 is gemeten dat er ongeveer 4.2 inwoners wonen in Kroatië. Kroatië is een republiek. Het landschap van het land is erg divers. Het kent namelijk bergen en dalen, maar ook heuvels en vlakke stukken. Het hoogste punt is Dinara dat op 1831 meter hoogte ligt. Als je van Amsterdam in Nederland naar Zagreb reist, heb je 1087 kilometer afgelegd. Met een vliegtuig leg je deze afstand in ongeveer 2 uur af.

Reizen

Voor het reizen naar Kroatië is waakzaamheid geadviseerd. Houd het actuele reisadvies in de gaten zodat je weet waar je aan toe bent voor je naar een land toe gaat.

Toerisme

Kroatië is een populair land voor velen. Dit komt omdat het land heel veel te bieden heeft of het gebied van toerisme. Ben je een actief persoon? Of houd je meer van de rust en van prachtige natuur in een land? Voor al deze zaken kun je in Kroatië je hart ophalen. Vele reisorganisaties bieden leuke reizen aan naar Kroatië. Er zijn vele excursies waar je aan kunt deelnemen, maar ook kun je er leuk wandelen of fietsen. Zorg er wel altijd voor dat je de activiteiten op tijd boekt, het liefst voorafgaand aan de reis zodat je zeker bent van een plek. Je hebt dan ook geen omkijken meer naar het regelen van dit soort zaken tijdens je reis. Het leukste is als je ook mobiel bent tijdens je bezoek aan Kroatië. Dit doe je bijvoorbeeld om met je eigen op vakantie te gaan of gebruik te maken van voordelige autohuur via de reisorganisatie. Vele reisorganisaties bieden ook combinaties aan van een vlucht, je verblijf en autohuur. Je bent vaak goedkoper uit wanneer je ervoor kiest om deze zaken tezamen te boeken dan wanneer je deze zaken los van elkaar boekt.

Het weer in Kroatië

In Kroatië kun je genieten van zowel een landklimaat als een mediterraan klimaat. Dit houdt in dat de temperaturen in de wintermaanden liggen tussen de 0 en -15 graden. In de zomermaanden liggen de temperaturen 25 tot 35 graden.

De taal in Kroatië

Kroatisch is de officiële taal die in Kroatië wordt gesproken. Daarnaast kan je er ook Duits, Engels en Italiaans als talen horen spreken.

Praktische informatie over Kroatië

Je hebt geen visum nodig als je naar Kroatië wilt gaan. Je hebt dan voldoende aan een geldige identiteitskaart en/of een paspoort. Als je echt wilt genieten van het lekkere weer in Kroatië, dan is het raadzaam om in de maanden mei, juni, juli, augustus of september naar het land te gaan. Het kans op lekker weer is dan het grootst. Tot slot is het aan te raden dat je één of meerde vaccinaties haalt voordat je naar Kroatië reist. Informatie hierover kun je krijgen bij de GGD. Het kraanwater in Kroatië is veilig om te drinken.

Verblijven in Kroatië

Omdat Kroatië een populair land is onder de toeristen, is er gezorgd voor vele verblijfsaccommodaties in de vorm van luxe resorts behorende bij vakantieparken, grotere hotels in de steden en kleinere hotels en herbergen en hostels verspreid over het hele land. Als je rekening moet houden met een budget en je hierdoor zo goedkoop mogelijk wilt reizen, is het misschien aan te raden te kiezen voor een herberg.

Geld en betalen in Kroatië

In Kroatië wordt er betaald met de Kroatische Kuna (HRK). Vergeet dus niet om je Euro’s hiernaar in te wisselen bij een GWK kantoor. In Kroatië liggen de prijzen lager dan in Nederland. De prijzen liggen gemiddeld 32 procent lager. Denk hierbij aan restaurants waar je 53 procent goedkoper uit bent, voor levensmiddelen waarvoor je 27 procent goedkoper uit bent en voor het openbaar vervoer waardoor je 53 procent minder betaald. Je moet er wel rekening mee houden dat deze prijzen verschillen in het hoogseizoen. In kroatië geeft me fooi. Als je fooi geeft, dan is dit meestal rond de 5 tot 10 procent.

Tijd

Tussen Nederland en Kroatië is geen tijdsverschil. De zomertijd loopt ook aan elkaar gelijk.

Verkeer

Net zoals in Nederland rijd je in Kroatië aan de rechterkant. Een internationaal rijbewijs is niet nodig om in Kroatië een motovoertuig te rijden. Houd er rekening mee dat je op sommige wegen in Kroatië tol betaald. De tolwegen kun je vinden op de site van de ANWB. Hier kun je ook vinden hoeveel tol je betaald per tolweg.

Media

Het nieuws over Kroatië is te lezen op het internet, te lezen in de vermeldingen in de kranten en te bekijken op het nieuws. De websites uit Kroatië eindigen op .hr.

Elektriciteit

Je hebt voor het reizen naar Kroatië geen aparte reisstekker of adapter nodig. De stopcontacten en stekkers zijn net zoals je ze in Nederland gewend bent.

Nood?

Wanneer je in het buitenland in een noodsituatie verkeerd dan is dit natuurlijk erg vervelend. Het is dan wel zo handig dat je weet waar je heen kunt bellen. Bel met de volgende telefoonnummers:

– Brandweer: 112 of 192

– Politie: 112 of 93

– Ambulance: 112 of 94

Feesten en vakanties

Kroatië kent een aantal feestdagen, en daarnaast zijn er ook vele schoolvakanties. Een compleet overzicht van alle schoolvakanties kun je vinden in de schoolgidsen van Kroatië. Een overzicht van de feestdagen kun je op deze website vinden.

Meningen over Kroatië

Het is natuurlijk een heel avontuur als je zelf op reis gaat naar een land. Je beleeft er van alles en je bezoekt graag de bezienswaardigheden en natuurgebieden waar je van anderen over hebt gehoord. Maar het is ook handig om recensies te lezen van mesen die er al eerder zijn geweest. Voor dit soort recensies kun je terecht op websites zoals Zoover of TripAdvisor. Op deze websites worden allerlei meningen geschreven over bezienswaardigheden, hotels en natuurgebieden. Zo weet je vooraf waar je aan toe bent. Ben je dol op het lezen van complete reisverhalen? Dan kun je ook terecht bij websites zoals Waarbenjij.nu, waar je ook je eigen reisverslag kan maken.

Natuurgebieden en bezienswaardigheden

Kroatië heeft een prachtig landschap. Hierdoor is het land een ideale plek om te genieten van de rust. Daarnaast zijn er ook vele bezienswaardigheden te bewonderen. Deze zijn vaak overgebleven uit de oudheid. Er is voor iedereen wel wat te beleven in Kroatië. Of je nou een actieve reiziger bent, of dat je meer op zoek bent naar je rust. Daarnaast is het ook een mooi land om met je hele gezin naartoe te gaan. Ben je bijvoorbeeld dol op de nauur? Dan is het Nationaal Park Plitvicemeren een natuurpark die je echt niet mag overslaan. Dit park staat bekend om de bergen en de meren, de bergbossen, watervallen, wandelpaden en grotten. Hvar is een plaats die je als avontuur niet mag overslaan. Hier tref je namelijk grotten aan en stranden, je kunt er wijn proeven en je kunt er genieten van wandelingen langs prachtige routes. Gaat je interesse meer uit naar de historische elementen van het land? Dan is het Paleis van Diocletianus, behorende bij de historische Romeine Keizer Diocletianus een bezienswaardigheid die je niet mag missen.

Douane

Het is verboden om bepaalde spullen Kroatië in te nemen of uit het land te vervoeren. Daarom is het belangrijk dat je altijd op de hoogte bent van de geldende douaneregels. Deze kun je vooraf aan je reis naar Kroatië lezen op de website van IATA. Hier kun je ook lezen welke producten je wel mee mag nemen en hoeveel je hiervan mee mag nemen.

Wetgeving

Zoals er ook in andere landen wetten en regels gelden, zijn er natuurlijk ook regels en wetten die van toepassing zijn in Kroatië. Zoals is het niet toegestaan voor mensen onder de 18 jaar jaar om alcohol te kopen of te drinken. Daarnaast is het tevens niet toegestaan voor mensen onder de 24 jaar of voor beginnende bestuurders om een alcoholpromillage in het bloed te hebben. Tabak kopen en roken mag vanaf 18 jaar. Daarnaast geldt er een rookverbod in alle openbare gelegenheden en homoseksualiteit toegestaan.

Weetjes over Kroatië

Wist je dat…

De stropdas is uitgevonden in Kroatië?

Kroatië ongeveer 1200 eilanden heeft? Van deze 1200 eilanden zijn er maar 66 eilanden die bewoond zijn.

De kleinste stad ter wereld kan worden gevonden in Kroatië? Deze stad heet Hum.

De Kroatische vlag erg symbolisch is? Als je naar de vlag van Kroatië kijkt, zie je drie horizontale strepen in de kleuren rood, wit en blauw. Het wapenschild bevindt zich in het midden. De strepen staan symbool voor de opstand tegen de Hongaarse regering. Deze strepen zijn gekozen door Kroatische Nationalisten. De opstand mislukte op het moment van bedenken, dus werd dit een symbool van hoop.

Kroatië behoort tot een land waar de populaire TV Serie Game Of Thrones is opgenomen? Locaties in het land zijn te vinden in Dubrovnik, het eiland Lokrum, de St. Jacobskathedraal in Sibenik en tot slot in het KRka National Park.

Er ooit een grootste doos popcorn was gevuld in Kroatië? Dit gebeurde op 16 april 2011. Op deze datum werd er in bijna 2 uur tijd een doos van ruim 52,59 kubieke meter gevuld met popcorn.

Je een echte Middeleeuwse sfeer kan proeven in de stad Dubrovnik? Als je in deze stad loopt dan waan je je een beetje terug in de tijd. Deze stad was ooit een van de meest welvarende steden van Europa.

Vrouwen op het Kroatische eiland Susak een traditioneel kostuum dragen? Dit kostuum is het enige kostuum in heel Europa dat boven de knie komt.

De grootste truffel ter wereld werd ontdekt in Kroatië? Deze truffel werd in het jaar 1999 gevonden in Istrië. De truffel kwam zels in het Guiness Book of World Records terecht.

Er graag Peka wordt gegeten in Kroatië? Peka is een gerecht bestaande uit verschillende vleessoorten zoals lam, kip, inktvis en kalf. Dit vlees wordt eerst gemarineerd, vervolgens gekookt. Groenten kunnen erbij worden geserveerd maar dit is maar optioneel voor het gerecht.

De grootste uilen kunnen worden gevonden in Kroatië? De Oehoe kan er een spanwijdte van de vleugels tot wel 2 meter lang hebben! Ongeveer 1200 paren van deze uilen kunnen worden gevonden in Kroatië.

In Kroatië kraanwater van zeer hoge kwaliteit kan worden gevonden? Het kraanwater uit Kroatië behoort tot het schoonste kraanwater uit heel Europa.